vrijdag, december 05, 2014

Sinterklaas AlfabetHet is 5 December vandaag, en dat betekent dat er in heel Nederland vanavond pakjesavond gevierd wordt! Sinterklaas is en blijft een feest speciaal voor kinderen, maar ook op oudere leeftijd zijn er genoeg manieren om sinterklaas op een leuke manier te vieren! Zo doe ik dit jaar niet aan pakjesavond, maar vier ik Sinterklaas door middel van het maken van surprises. Ik moet eerlijk toegeven, dat ik een leuke en originele surprise bedacht en gemaakt heb :) Deze krijgen jullie uiteraard nog te zien volgende week!

Speciaal voor deze dag, heb ik een ABC verhaaltje bedacht, wat kenmerken van Sinterklaas weergeeft. Voor elke letter heb ik een bepaald woord bedacht, dat goed bij Sinterklaas past. Kijken jullie mee?

Amandelstaaf
Niet mijn favoriete snoepgoed, maar zeker iets wat goed bij dit feest past.

Boek
Wie kent hem niet? Het grote boek van Sinterklaas, waarin over alle kinderen iets staat. Of er positieve dingen instaan of negatieve dingen, dat weet natuurlijk alleen Sinterklaas zelf!Cadeaus
JA, CADEAUTJES! Ik was vroeger zelf altijd heel nerveus op 5 December (en de weken hiervoor haha), omdat ik wist dat ik cadeautjes zou krijgen. Toch was het altijd weer spannend om de cadeautjes open te maken. Mijn broer en ik scheurden altijd alle cadeaus open, zonder er echt naar te kijken. Het ging erom wie het eerst al zijn cadeautjes open had gemaakt haha. De cadeaus bekijken deden we later wel.... whoops.....!

Dichten
Sinterklaas is ook de periode van het schrijven van de meest mooie gedichten! Deze gedichten kunnen vrolijk zijn, maar kunnen ook bedoeld zijn om even wat grappige dingen van het afgelopen jaar te herhalen. Dit laatste vind ik vooral leuk om te doen hihi :)

Evenement
Sinterklaas is bij veel verschillende evenementen en feestjes te zien. Zo heeft Sinterklaas zijn eigen tvprogramma, de Club van Sinterklaas, en is hij ook regelmatig te zien bij uitzendingen als Life4You.Paard
Volgens mij had vroeger ieder meisje de droom om even op het paard van Sinterklaas, Amigo, te mogen zitten. Amigo is altijd zo'n braaf, mooi en lief paard!

Gul
Sinterklaas geeft ieder jaar heel veel geld uit aan het kopen van cadeaus voor alle kinderen over de hele wereld. En het enige wat hij daarvoor terugvraagt, is eigenlijk een wortel en wat water voor zijn paard Amigo. Oh, en natuurlijk ook veel liefde van de kinderen!


Hoofdpiet
Hoofdpiet is altijd wel een beetje mijn favoriete piet geweest. Ik vond hem altijd zo stoer,

Intocht
Inmiddels is Sinterklaas al weer een tijdje in Nederland, maar wat een feest is het toch altijd om de intocht van Sinterklaas te bekijken. Ik voel me dan altijd weer zo blij als een klein kind haha, Ik vind het zo leuk om al die vrolijke gezichtjes van de kinderen te zien!

Jarig
We vieren allemaal wel Sinterklaas op 5 December, maar eigenlijk is Sinterklaas pas echt jarig op 6 December! Bijzonder eigenlijk!

Kinderfeest
Ondanks dat het feest door iedereen gevierd wordt, is het wel speciaal bedoeld voor de jongere kinderen. Sinterklaas is een echte kindervriend, en geeft dan ook de meeste aandacht aan kinderen. Vooral de jongste kinderen kijken hun ogen uit wanneer zij Sinterklaas zien, dit vind ik altijd zo mooi! <3

Liedjes
"Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan", "Daar wordt aan de deur geklopt". "Zwarte Piet ging uit fietsen". Wie kent ze niet? Mijn favoriet is toch wel: Zwarte Piet ging uit fietsen. Tegenwoordig ken ik niet meer alle liedjes, maar een aantal zijn er wel blijven hangen.

Mijter
Volgens mij stapt Sinterklaas met zijn mijter op uit bed! Ik heb hem eigenlijk nog nooit zonder mijter zien: dit past wel echt bij hem. Ik heb hem weleens met een werk pet gezien, maar bij intochten of op televisie heb ik hem nog nooit zonder mijter gezien.

Nicolaas van Myra
Nicolaas van Myra werd geboren rond 280 in Lycië en werd gezien als heilig man en weldoener. Er is weinig informatie over hem bekend, maar zover wij weten is Sinterklaas hieruit voortgekomen. Dit vond ik zelf wel een heel leuk weetje.

"O, kom er eens kijken"
Vroeger was dit 1 van de bekendste kinderliedjes, maar tegenwoordig kennen nog maar weinig kinderen het. Nou moet ik eerlijk toegeven, dat het liedje ook wel wat ouderwets is. Want wie vraagt er nu nog tegenwoordig kaatseballen in een net?

Pakjesavond
5 December staat bij de meeste mensen in het teken van pakjesavond! Op deze avond brengt Sinterklaas cadeautjes bij de kinderen thuis, en wordt er volop gelachen, uitgepakt en plezier gemaakt. Kinderen zijn opgewonden, vinden het spannend, en het plezier en geluk is af te lezen op hun gezichten: superleuk om te zien!
Q
De Q is als chocoladeletter altijd moeilijk te vinden! Deze zijn bijna nergens te vinden, aangezien er maar weinig kinderen beginnen met de letter Q.

Rood
Sinterklaas draagt ALTIJD een rode mijter en een rode mantel, maar waarom dit eigenlijk precies zo is weet ik niet. Wel is dit heel herkenbaar voor kinderen.

Schoen zetten
Wij mochten vroeger elke zaterdagavond vanaf het moment dat Sinterklaas in het land was, onze schoen zetten. Soms kregen we een chocoladeletter, maar we kregen soms ook echte cadeaus in onze schoen! Elke zondagochtend was het weer vroeg opstaan en heel zachtjes de trap afgaan om te kijken wat er dit keer in zat!Taai-taai
BAH! Dit vind ik absoluut NIET lekker! Ik vind ze zo droog... Toch zijn er genoeg mensen die ze wel erg lekker vinden. En wat blijkt? Taai-taai is snoepgoed dat al heel lang bestaat!

Uitgaven
Ik wil eigenlijk niet weten hoeveel Sinterklaas per jaar uitgeeft aan alle cadeaus van de kinderen samen. Ik denk dat dit bedrag veel groter is dan wij denken of schatten. Helaas staat er nergens iets over op internet (ik was nieuwsgierig haha).

Varianten
Niet overal wordt Sinterklaas gevierd op dezelfde manier. Er zijn genoeg landen die wel Sinterklaas vieren, maar juist op een hele andere manier. Wat alle landen wel gemeenschappelijk hebben, is het liefdevolle karakter van de heiligman.

Wereldwijd
Sinterklaas is helaas geen wereldwijd familiefeest. In Amerika en Engeland bijvoorbeeld kennen ze alleen Kerst en geen Sinterklaas. Helaas...

Xylofoon
Een cadeautjes dat de Sint vaak geeft aan muzikale kinderen. De letter X was wel heel lastig om iets bij te bedenken. HEBBEN JULLIE NOG IDEEËN BIJ DEZE LETTER?

Y
Iemand suggesties?

Zak van Sinterklaas
Bekende uitspraak. Wie stout is, wordt gestopt in een juten zak en wordt meegenomen naar Spanje. Dat willen de kinderen natuurlijk niet! Daarom moet ieder kind het gehele jaar door heel braaf en lief zijn, want dat ziet Sinterklaas graag.

Hoe vier jij Sinterklaas?
Fijne 5 December!

Liefs,
Lisa

5 opmerkingen:

 1. Hahah, heel leuk ABC! Wij maken ook surprises en kan echt niet wachten op vanavond hihi! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke abc! Wij doen thuis niets met Sinterklaas, maar deden met ons hockeyteam wel het bekende sinterklaasspel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha superleuk bedacht! Wij hebben gisteren Sinterklaas gevierd met ons oppaskindje, is echt een zusje voor me. Dus was heel leuk om haar te verwennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk alfabet! Zwarte Piet ging uit fietsen, dat liedje ken ik niet. Leuk dat het juist jouw favo is. Hoe kom je trouwens aan het paard bij de F? Of heb ik dat verkeerd gezien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik heb geen idee hoe ik daar bij gekomen ben! Goed dat het je is opgevallen, ik heb er zelf zo overheen gelezen haha! Liefs xx

   Verwijderen