woensdag, februari 25, 2015

THOUGHTS: Ideale streeffiguur van de vrouw?De laatste tijd wordt er zoveel gediscussieerd over wat nu het 'ideale' figuur zou zijn voor zowel vrouwen als mannen. Tijdschriften en social media staan vol met plaatjes van slanke figuren en workouttips om dit figuur te kunnen bereiken. De continue druk om er goed uit te willen zien, zorgt voor veel stress en onzekerheid. In dit artikel ga ik een discussie aan over het huidige streefbeeld van onze maatschappij wat betreft het 'ideale' figuur. Lees gauw verder.


Wat is het ideale figuur?
Juist. Hier begint het grote probleem al en dus ook deze discussie. Want wat is nou het 'ideale' figuur? Voor iedereen verschilt dit en dat zou geaccepteerd moeten worden. Toch is duidelijk te zien dat er tegenwoordig geen genoegen meer wordt genomen met een kleine vetrol, kleine benen en weinig borsten of geen kont. Nee, alles moet strak en gespierd zijn, maar borsten en een volle kont worden wel gewaardeerd. Kortom: op dit moment is het 'ideale' figuur voor een vrouw een slanke buik, lange benen en goede vormen.  Althans, als we de social media en tijdschriften moeten geloven.

Waaruit komt ons streven naar dit figuur voort?
De huidige maatschappij houdt ons eigenlijk een spiegel voor en vertelt ons wat er allemaal niet goed aan ons is. In tijdschriften staan alleen maar slanke modellen met lange benen en een fris gezichtje, op social media worden allerlei foto's geplaatst van hoeveel meiden zijn afgevallen, welke programma's zij gebruiken enzovoort. In supermarkten wordt er steeds meer aandacht besteed aan het zogenoemde 'raw' food: gezond voedsel boordevol eiwitten en vitamines en zo min mogelijk suiker. Ja, op dit moment moeten producten zo min mogelijk suiker bevatten, want anders zou het niet goed voor ons zijn en nog erger: we worden er DIK van. En laat dat nou eens even niet de bedoeling zijn. Dik zijn hoort niet in deze maatschappij. Ondanks dat sites als Girlscene zeggen dat iedereen er mag zijn, wordt ons via supermarkten, tijdschriften en andere social media toch iets heel anders in het oor gefluisterd.

Nog nooit heb ik een vrouw in mijn leven horen zeggen, dat ze van haar eigen lichaam houdt. Zowel mijn moeder als mijn vriendinnen en oma's niet. De onzekerheid over onze lichamen is waarschijnlijk een tijdloos concept, maar het internet lijkt het hele zooitje nog eens flink te versterken.

Wat doen we om dit ideale figuur te krijgen/te behouden?
Dit is de vraag die mij de meeste angst oplevert. Zowel vrouwen als jonge meiden gaan steeds verder in het willen bereiken van dit 'ideale' figuur. Want met dit figuur hoor je erbij, mag je er zijn. Althans, zo wordt het subtiel ingefluisterd in onze oren. Sportschoolarrangementen worden aangeschaft, 'vet' voedsel wordt aan de kant geschoven en alles wordt gericht op het sporten en afvallen. Alleen al naar een dichte zak chips kijkend voel je je dikker worden, terwijl je helemaal niks uit de zak gepakt hebt.

Het baart mij angst dat vooral jonge meiden zo meegesleept worden in het streefbeeld van dit moment. Pesterijen en een toename van onzekerheid zijn de gevolgen van wanneer je buiten dit streefbeeld valt.

LET OP!
Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf dit artikel alleen om de toename van het streven naar een perfect figuur duidelijk te maken, en niet om sporten of gezonder eten af te kraken. Daar is namelijk niets mis mee, zolang het maar gezond blijft. Mijn standpunt is alleen, dat wij op dit moment te ver gaan en er niet gezonder van worden om zo bezig te zijn met het bereiken van dit ideale figuur.

Wat is jouw mening over dit onderwerp?
Liefs,
Lisa

7 opmerkingen:

 1. Sporten en gezond eten is prima maar (af en toe) zondigen moet ook kunnen!
  Gewoon alles met mate doen en je gezond verstand blijven gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De media vraagt om slanke vrouwen. De vrouw kan hier gehoor aan geven of niet. Ik ben zelf het type jonge vrouw die ook het liefst een afgetraind lijf wilt. Dit kan ook door hard te trainen, maar ik hou dat niet vol want het is niet realistisch. Toch ben ik wel kritisch dat de kinderen/jeugd steeds jonger te dik wordt en dat is ook zorgelijk. Dus sporten en gezond eten is de basis, dan heeft iedere vrouw op haar manier het ideale figuur. Want als we het omdraaien: mannen willen iets om vast te houden of niet. Er is er vast wel 1 die een vrouw haar lichaam accepteert zoals het is. Daar hoef je niets voor te doen. ;-) Inspirerend geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het helemaal met je eens. Sporten en gezond eten zijn inderdaad de basis voor een 'ideaal' figuur, maar het gaat er maar net om hoe ver je wil gaan voor dit figuur! Bedankt voor je uitgebreide reactie, leuk om te zien dat anderen er ook zo over nadenken!

   Verwijderen
 3. Heel mooi artikel en je hebt echt gelijk! Vaak is het ook zo onrealistisch, een strakke buik en enorme borsten bijvoorbeeld. Ik fitness fanatiek maar hou wat jij schrijft ook in mn hoofd, je hebt echt gelijk (:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Het perfecte figuur is inderdaad enorm onrealistisch, vandaar dat het ook perfect wordt genoemd. Het bestaat niet, maar toch streven heel veel meiden hiernaar... en wat betreft het fanatieke fitnessen; lekker blijven doen zolang het maar leuk blijft! En, een beetje een strak figuur is natuurlijk nooit verkeerd haha :)

   Verwijderen
 4. Ik ben het met je eens. Gezond eten en bewegen is natuurlijk prima, maar het is nu een soort hype, en ik vind hypes altijd een beetje eng op dat gebied. Het moet leuk blijven natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind ook dat je de laatste tijd veel mensen ziet die er in doorslaan. ik vind het wel heel goed dat er tegenwoordig veel aandacht besteed wordt aan gezond leven. maar sommige meiden denken dan meteen dat het nodig is om 100 procent gezond te eten. dat is jammer. het is zo veel leuker als je ook nog af en toe van dat lekkere stuk taart kunt genieten.
  X diana
  X diana

  BeantwoordenVerwijderen