vrijdag, oktober 16, 2015

Persoonlijk artikel || Mijn faalangst en ikElke tentamenweek heb ik weer slapeloze nachten, heb ik moeite met ontspannen en raakt mijn lichaam op van de stress. De angst om te falen is bij mij dusdanig groot, dat het mijn leven op een negatieve manier beïnvloedt. In dit artikel vertel ik jullie meer over hoe faalangst zich bij mij voordoet en wat ik eraan doe om er zo min mogelijk last van te hebben. Heb jij net als ik faalangst of ben je gewoon benieuwd naar wat ik te vertellen heb, lees dan gauw verder!

Definitie faalangst
Wat is dat faalangst eigenlijk? Nou, faalangst wordt in de meeste woordenboeken omschreven als 'angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen'. Faalangst kan op verschillende vlakken voorkomen, zoals op prestatievlak of op sociaal vlak. Een algemeen kenmerk is dat je jezelf altijd vergelijkt met de norm om vervolgens aan jezelf te vragen of je daar wel aan voldoet. Bij mensen met faalangst is het antwoord hierop vaak 'nee' en dat haalt het zelfvertrouwen enorm naar beneden.

Mijn faalangst

Bij mij is er vooral sprake van faalangst op het prestatievlak en dan specifiek op het gebied van het maken van tentamens. Waar deze angst vandaan komt is voor mij echt een groot raadsel, aangezien er geen directe redenen voor deze angst te vinden zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit hele slechte cijfers gehaald, waardoor ik deze angst ontwikkeld heb. Ook word ik niet gepusht vanuit mijn thuissituatie en heb ik genoeg lieve mensen om mij heen die vaak complimentjes maken tegenover mij. Wat dat betreft is faalangst echt iets wat ik mezelf  'aangeleerd' heb zonder een specifieke reden en dat is heel vervelend!

Ik heb namelijk altijd een bevestiging nodig of mijn familie nog wel trots op mij zal zijn, nadat ik een keer een slecht cijfer zou halen. Ondanks dat dit bijna nooit gebeurt, blijf ik deze angst houden... Elke keer weer maakt ik me druk voor een tentamen en ben ik ZO bang dat ik de leerstof niet goed genoeg ken. Deze angst resulteert bij mij in een laag zelfvertrouwen en in heel veel stress, verdriet en frustratie. Tentamenweken zijn niet alleen bij mij stressvolle weken, maar wat dat betreft ook bij mij thuis. Tijdens deze weken ben ik niet te genieten, heb ik veel emotionele huilbuilen en wil ik aan de ene kant vooral met rust gelaten worden. Aan de andere kant wil ik juist veel met mijn familie zijn, knuffelen en horen dat het allemaal wel goed gaat komen. Doordat mijn humeur zo veranderlijk is, maak ik het mijn familie ook niet gemakkelijk... Vandaar dat we allemaal dan ook blij zijn als deze slopende tentamenweken weer voorbij zijn.
Oplossingen voor mijn faalangst

Voor deze faalangst ben ik bij een psycholoog geweest, die mij wat handvatten heeft weten te geven om zo goed mogelijk met faalangst om te kunnen gaan. Wanneer ik weer in een spiraal van angst terecht komt, probeer ik zo positief mogelijk te blijven denken. Mijn angst hierdoor verdwijnt niet, maar het wordt wel wat handelbaarder. De gedachte die ik vaak gebruik tijdens een stressmoment is: 'deze toets is niet van levensbelang en zegt niets over wie ik als persoon ben'. Ik doe keihard mijn best en als dat niet goed genoeg is, dan weet ik het ook niet meer. Door op deze manier na te denken, wordt het voor mij gemakkelijker om met mijn faalangst om te gaan.

Ook probeer ik tussen al het leren door wat meer ontspanning te zoeken in de vorm van een lekker bad, een fijne serie of een dagje er tussen uit. Ik merk dat mijn lichaam en geest zich ook echt ontspannen als ik even niet met school bezig heb en dat is heerlijk!

Daarnaast probeer ik genoeg slaap te pakken 's nachts en gezond te eten. Leren kost gewoon heel veel energie en als ik een goede nachtrust heb gehad en gewoon gezond eet, zit ik lekkerder in mijn vel. Sporten tussen het leren door helpt mij ook om weer even logisch te kunnen nadenken en om te bedenken dat deze toetsen echt niet het ergste zijn in het leven. Ondanks dat het voor mij dan wel als het ergste moment in mijn leven voelt, kan ik mij enigszins ontspannen.

Kortom: positief blijven denken, ontspanning zoeken, genoeg slapen en gezond eten hebben bij mij een positieve invloed op het verminderen van mijn faalangst. Mijn faalangst zal nooit helemaal verdwijnen, maar de laatste tijd leer ik het wat meer te accepteren en dat uit zich in iets meer rust en minder faalangst.

Poeh... dat was weer een hele lange lap tekst, maar ik wilde het heel graag even met jullie delen. Ik ben benieuwd of een aantal van jullie zich herkennen in mijn verhaal, dus vandaar mijn volgende vraag:

Heb jij (een vorm van) faalangst? Zo ja, wat doe jij eraan om het te verminderen?

Bedankt voor het lezen!
Liefs,
Lisa

5 opmerkingen:

 1. Heel goed geschreven en vind het knap dat je er zo open over bent! Ik heb zelf (gelukkig) nooit faalangst gehad, maar een enkele vriendinnen van mij wel. Bij een paar zelfs zo erg, dat ze er echt aan onderdoor gingen. Je moet inderdaad positief blijven, je kan het! x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je er zo mee om gaat. Zelf heb ik een mega lichte vorm als ik zo naar jou verhaal kijk maar inderdaad super belangrijk om je rust te pakken en ontspanning daar waar nodig is. Positiviteit is de sleutel tot succes <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Faalangst is ronduit kut (sorry voor het scheldwoord). Ik heb er ook onwijs veel last van, ik heb altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en dat ik iets niet kan. En als ik dan bijvoorbeeld ga leren, krijg ik gelijk zenuwen en dan stop ik dus met leren. En dat leidt weer tot een slecht cijfer, waardoor ik me weer slecht ga voelen. Echt waar, als ik faalangst gewoon in de prullenbak kon gooien had ik het allang gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verwoord! Ik heb hetzelfde.. Rust en ontspanning nemen en goede planning van tevoren helpen me wel bij het zekerder worden. Je kunt het wel! liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat je er over schrijft. Dat is altijd fijn om het te kunnen delen met iemand. Faalangst is lastig. Ik denk dat je er pas mee om leert gaan door dingen gewoon te doen. En jezelf af en toe een complimentje geven is ook fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen