woensdag, januari 20, 2016

TIPS: hoe kom je van je (winter) dip af?


Nu alle leuke feestjes van de afgelopen weken voorbij zijn en het buiten echt koud begint te worden, raken veel mensen (waaronder ik) in een soort van winter dip. Je hebt nergens echt zin in en zou het liefst de hele dag in je bed willen blijven liggen. Het is gemakkelijker om in een dip te komen, dan om er weer uit te komen en in dit artikel geef ik wat tips over hoe je het best met deze winter dip om kunt gaan en wat je eraan kan doen om zo snel mogelijk van deze dip af te komen.


Iedereen heeft weleens een bad day of een dipje, maar bij mij wil deze bad day nog weleens een bad periode worden, wat ervoor zorgt dat ik een hele tijd niet lekker in mijn vel zit. Ik ben een vrolijk en gelukkig meisje, maar ik ben ook een denker en dat wil er nog weleens voor zorgen dat ik teveel nadenk over dingen. Hiermee bedoel ik, dat ik vaker en langer nadenk over bepaalde dingen, terwijl dat mij niet gelukkiger maakt. Eigenlijk blijf ik er dan een beetje in hangen en dat heeft meestal een "grote" dip als gevolg. Doordat ik dit van mijzelf weet, ben ik de laatste maanden bezig geweest met mijn zelfbeeld en mijn kijk op de wereld. Ik weet dat dit heel zweverig klinkt, maar de manier waarop je dingen bekijkt, heeft een onwijs grote invloed op de manier waarop jij je voelt. Het viel mij op, dat er een aantal punten zijn die mij geholpen hebben om weer wat positiever na te denken en die deel ik hieronder met jullie:

#1 Geniet van de kleine dingen
Vaak hebben mensen de neiging om alleen maar te genieten van de "grote" dingen, zoals op vakantie gaan. Als deze "grote" dingen dan voorbij zijn, dan zakken ze in elkaar en hebben zij helemaal niks leuks meer om naar uit te kijken. Ik was ook zo iemand en eerlijk waar, het is vermoeiend om niks leuks te hebben waar je naar kunt uit kijken. Er zijn zoveel kleine dingen, die het leven stukken leuker maken, maar heel vaak vergeten wij deze. Tegenwoordig kan ik 's avonds al vrolijk worden bij het idee dat ik de volgende ochtend een heerlijk ontbijtje ga maken. Of ik kan 's ochtends al enthousiast worden over een serie die ik die avond wil gaan bekijken. Door deze kleine dingen zit ik veel lekkerder in mijn vel en dat heeft een positief effect op mijn humeur; hierdoor zie ik een glas niet als halfleeg, maar als halfvol. De foto hieronder heb ik gisterenochtend zelf genomen en echt waar, ik kan helemaal gelukkig worden als ik naar die foto kijk. Want ondanks dat het heel koud is buiten, vind ik het winter wonderland plaatje wel echt prachtig!
#2 Begeef je onder de mensen
Ondanks dat ik weet dat je op sommige momenten jezelf alleen maar wil verstoppen en niet buiten wil komen, werkt het voor je dip heel goed om je onder de mensen te begeven. Je bent dan namelijk even niet continu met je eigen gedachten bezig en dat werkt heel rustgevend voor je hersenen.
Zie je het nu echt niet zitten om elke dag onder de mensen te zijn, probeer dan om elke dag een frisse neus te halen. Maak een boswandeling, stap op de fiets of ga een rondje hardlopen; puur om even die veilige omgeving binnen je bed/huis te kunnen verlaten. Wanneer je dit eenmaal als vaste routine doet, zal je merken dat je hierdoor veel sneller uit die dip komt!

#3 Praat/schrijf erover
Krop al die gedachten niet op in je eigen hoofd, want dat kan je hoofd simpelweg niet aan. Praat er met iemand over of schrijf erover, want dat creƫert ruimte en rust in je hoofd voor andere dingen. Het lucht op om gewoon even je hoofd leeg te maken, want van de hele dag nadenken of piekeren over dezelfde dingen wordt niemand gelukkig. En bij een dip gaat het er nu juist om, om weer wat gelukkiger te worden. Lucht dit praten of schrijven toch niet op, maar wil je wel je hoofd leegmaken? Stel dan elke dag een nadenk/piekerkwartiertje op: hierin mag je een kwartier lang nadenken of piekeren over alles wat je dwarszit, hoe vervelend alles wel niet is en hoe somber jij de komende weken in ziet. Als het kwartiertje voorbij is, dan moet je ook echt tegen jezelf zeggen: vandaag heb ik weer genoeg somber nagedacht/gepiekerd en nu ga ik even iets anders doen.

Bij mij werkt mijn blog als een hele fijne uitlaatklep: hier kan ik lekker creatief bezig zijn met het schrijven van beauty, mode en lifestyle gerelateerde artikelen en ben ik even bezig met hele andere dingen dan mijn dip. Of, ik schrijf een persoonlijk artikel over hoe ik mij voel; gewoon om even mijn hart te luchten en mijn hoofd leeg te maken. Ik mag graag quotes lezen, aangezien ik die vaak inspirerend en motiverend vind. Hieronder staat een quote die ik vaak tegen mezelf zeg;#4 Eet gezond
Jouw welzijn heeft alles te maken met de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt. Het is natuurlijk heel verleidelijk om jezelf vol te stoppen met fastfood tijdens een dip, want ja, zelfmedelijden is een veelvoorkomende gedachte. Naar mijn mening werkt het eten van fastfood totaal niet om je weer beter te gaan voelen. Ik voel mij zelfs veel slechter nadat ik allemaal "slecht" eten naar binnen heb gewerkt (hallo schuldgevoel en hallo slecht humeur!). Als ik niet lekker in mijn vel zit, probeer ik juist wat meer groente en fruit te eten, omdat ik merk dat ik meer energie krijg als ik dit eet. In combinatie met even een rondje hardlopen, stimuleert gezond eten bij mij een gelukkig gevoel dat een langere tijd voortduurt. Er zijn een aantal producten, waarvan bekend is, dat zij een stimulerende werking hebben op de afgifte van "geluksstofjes". Voorbeelden hiervan zijn:

- Zaden, noten en pitten;
- Bananen;
- Bleekselderij;
- Cherrytomaten;
- Kokosnoot.

Ik moet eerlijk toegeven, dat ik bovenstaande producten niet echt toepas wanneer ik niet lekker in mijn vel zit. Bij mij werkt het om wat meer groente en fruit te eten en om wat bewuster na te denken over wat ik eet, maar ik wil bovenstaande producten zeker wel een keer uitproberen hihi!

#5 Knuffel je huisdierHuisdieren zijn altijd blij om je te zien en willen altijd wel knuffelen of spelen. Wij hebben thuis een hond, Diesel, en echt waar: wanneer ik even een kwartiertje met hem geknuffeld heb, voel ik mij direct beter. Hij is zo lekker energiek en vrolijk en dat werkt heel aanstekelijk hihi <3.Bovenstaande tips zijn manieren die ik gebruik wanneer ik last heb van een dip(je). Voor iedereen werken andere manieren, maar aangezien ze bij mij goed werken, vond ik het wel de moeite waard om ze met jullie te delen.

Hebben jullie nog tips om van je (winter) dip af te komen?
Liefs,
Lisa

10 opmerkingen:

 1. Goede tips geef je hier. Bloggen is zeker een manier om van je af te schrijven. Dat doe ik ook regelmatig als ik geen make up review post schrijf. :-) Gezond eten voor mij is de laatste tijd wat minder. Wordt weer tijd om goed aan te pakken. Dus ik heb meteen maar banaan gepakt. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die winter dip herken ik wel heel erg. Zo vervelend! Maar deze tips zijn wel echt handig. Ik prop mezelf ook echt vol met chocolade en koek en dat soort troep... vooral omdat ik een hele tas vol lekkernijen heb gehad van mijn opa en oma voor kerst hihi. Sporten helpt bij mij ook goed, dan ben ik daarna meteen een stuk energieker :) x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg fijne tips. Ik ben nu al een beetje van mijn winterdipje af, heb het namelijk altijd in het begin van de winter. Knuffelen met je huisdier helpt altijd, bij alles!
  Liefs,
  Elles

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn hond is ook echt heilig haha! Hij luistert altijd naar me en zal nooit over mij oordelen en dat is zo fijn! Goed om te horen dat jij al van je winterdipje af bent, bij mij is het helaas nog niet zo ver. Hopelijk kan ik dat ook gauw zeggen!

   Verwijderen
 4. Herkenbaar, ik heb ook n beetje een dipje gehad...

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede tips! Ik sluit me vooral aan bij het knuffelen met je huisdier!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel handig! Het knuffelen van je huisdier helpt altijd wel haha! Lekker naar buiten wil ook wel eens helpen. Goede tips X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar! WOW! Ik had dit artikel kunnen schrijven, haha! Ben het helemaal met je eens. Ook ik ben een echte denker en kan hier regelmatig helemaal in doorslaan. Vaak geen goede eigenschap. Je brein is zo sterk. Best creepy!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heel creepy inderdaad! Soms slaat die van mij echt door en dan zit er geen stop meer op. Gelukkig schrijf ik het lekker allemaal van me af op mijn blog en zo te zien doe jij dat ook hihi!

   Verwijderen
 8. Wat een lieve foto van Diesel! Fijn tips ook. Ik denk zelf ook (te)veel na en kan daardoor soms in een dipje terecht komen, terwijl ik eigenlijk juist een heel gelukkig persoon ben.

  BeantwoordenVerwijderen