zaterdag, januari 17, 2015

Primark: waarom wel en waarom niet?
























De laatste tijd is er veel heisa over de Primark: is het nu wel of niet goed om een bezoekje aan de Primark te plegen? Deze vraag stellen veel mensen zich af, en vandaar dat ook op Facebook en andere media Primark onder de loep genomen wordt. In dit artikel laat ik jullie de positieve punten van de Primark, maar ook de negatieve punten van deze megaketen zien. Het wordt geen theoretisch, of saai verhaal, maar het is een verhaal wat het verdient om gewoon even gelezen te worden. Lees je mee?

Primark: de grootst groeiende modeketen in Nederland. Overal duiken plannen op om nieuwe vestigingen te openen. Daar waar ruimte is, wordt een Primark geplaatst, vaak in de plaats van een andere grote modeketen zoals de Bijenkorf. Elke stad houdt zich bezig met de plannen voor de bouw van een nieuwe vestiging van de Primark, maar waarom wil iedereen toch zo graag een Primark in de buurt?

Prijs producten
Oke, ik begrijp het wel: ik ken géén winkel die zo goedkoop is als de Primark. Maar een winkel is nooit zomaar goedkoop, daar zijn zo bepaalde redenen voor. In deze modeketen kun je 7 paar sokken kopen voor €3, of een blousje voor maar €8! Voor de wat armere studenten onder ons is dat natuurlijk perfect! De kleding is leuk, modern, en heeft zeker een goede kwaliteit: ik heb nog nooit iets van de Primark gekocht waarvan ik later ontevreden was over de kwaliteit. De stoffen waarmee gewerkt wordt zijn fijn, de afwerking van de kleding is goed en ook de diversiteit aan kleding in het bedrijf is erg groot.




Toerisme
Iedere stad die een Primark heeft, trekt veel meer toeristen dan dat de stad zonder primark zou doen. Deze modeketen trekt nou eenmaal veel mensen aan, waardoor het aantal mensen dat deze stad bezoekt ontzettend toeneemt. Voordeel: Primark levert veel toeristen aan een plek, en zorgt ervoor dat deze stad op economisch gebied groeit. Nadeel: veel steden kunnen deze toenemende hoeveelheid bezoekers in de stad helemaal niet aan! Er zijn vaak te weinig parkeerplaatsen, de stad is te klein voor zoveel mensen en de stad biedt verder niets dan alleen een Primark. Steden gaan leunen op hun Primark: iets wat een zorgelijk probleem is, aangezien Primark een bepaalde doelgroep heeft, en de mensen die buiten deze doelgroep vallen, dus ook buiten de groeiende economie van de stad vallen.

Talenwonder
Ik kom vaak bij de Primark, dat moet ik toegeven. Maar elke keer als ik bij deze winkel kom, verbaas ik mij erover dat het personeel geen Nederlands spreekt. Er wordt ALTIJD Engels gesproken, en wanneer jij in het Nederlands ergens over begint, dan begrijpen ze het gewoon niet. Ze snappen niet wat je bedoelt en kunnen je niet verder helpen. Dit vind ik vreselijk: wanneer je in Nederland werkt, moet je (naar mijn mening en naar vele andere meningen) gewoon Nederlands kunnen spreken. Het spreken in een andere taal schrikt mensen toch af, en uiteindelijk leven wij gewoon in Nederland. Ik weet wel, dat Engels spreken een musthave is voor nu, maar ik vind het niet fijn als ik daar rondloop, en het personeel allerlei talen spreekt, behalve Nederlands. Ik weet niet wat ze zeggen of waar ze het over hebben, en ik vind dat personeel gewoon de taal moet spreken van het land waarin ze werken.

Geen reclame/'slavernij'?
Heb jij ooit een reclame van de Primark op de tv gezien? Ik heb nog nooit een reclame gezien van deze modeketen. Dat is de manier waarop Primark (naar hun mening) haar kleding zo goedkoop kan verkopen: het maken van reclame door hunzelf is niet nodig, aangezien de klanten dat wel mondelings overdragen aan elkaar. De klanten zijn hun reclame: zij zorgen ervoor dat de Primark gezien werd en dat het tegenwoordig zo'n populaire modeketen is. Daarnaast heb ik een aantal weken geleden een hele discussie gevolgd, over de vraag of de Primark niet aan "slavernij" zou doen. Deze discussies gingen over de vraag, of Primark haar kleding niet liet maken door kinderen zonder deze kinderen te betalen en dus aan kinderarbeid te doen. Wat ik volgens sommige meiden mag geloven, is de kleding zo goedkoop, doordat het door kinderen gemaakt wordt die vervolgens in hun eigen land niets daarvoor terugkrijgen en het dus eigenlijk gratis voor ons maken. Dit is uitgezocht, en zover ik weet, is hier niets over terug te vinden. Er zijn nooit echt harde bewijzen gevonden, en dit blijft gewoon een hele lastige kwestie, die niet zomaar op te lossen valt.

De Primark is en blijft de grootste modeketen van Nederland, en ik vind het heerlijk om er te winkelen. Toch zorgen bovenstaande discussies wel voor de enige twijfels onder de Nederlandse bevolking, en daarin geef ik ze groot gelijk. Het is en blijft een raar, dat de kleding die ze verkopen zo ontzettend goedkoop is. Het is lastig om dit ergens aan toe te schrijven, aangezien er geen harde bewijzen zijn....

Zo. Dat was dat.

Wat vind jij van de Primark?
Fijn weekend!

Liefs,
Lisa

9 opmerkingen:

  1. Ik kom wel eens bij de Primark, maar ben inderdaad ook op de hoogte van alle negatieve berichten. Goed artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed artikel, interessant! Je hebt er duidelijk tijd/moeite aan besteed. Je bent ook voor zover ik weet de eerste wat betreft dat stukje over toerisme, erg interessant, daar had ik zelf niet zo snel bij stilgestaan!

    Dat van de talen is trouwens niet in elk filiaal, ik ben zelf in een Nederlandse Primark nog nooit iemand tegengekomen die geen Nederlands sprak! Maar ze zullen er ongetwijfeld rondlopen - en zo vaak kom ik er nou ook weer niet ;) Ik heb zelf ook in een Amsterdamse kledingwinkel gewerkt waar een boel van mijn collega's uit andere landen kwamen, het maakt mij helemaal niks uit als iemand in een winkel geen Nederlands spreekt. Zolang diegene maar aardig/behulpzaam is :) (dat kan je van Primark medewerkers helaas niet altijd zeggen, haha, maar ook dat hangt een beetje af van het filiaal heb ik gemerkt)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant artikel! Ik kom best wel vaak bij de Primark omdat het zo betaalbaar is, ik merk trouwens wel dat de prijzen (sinds de Primark super bekend is) wel een beetje stijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snap ik, dat is ook de reden dat ik er vaak kom. Daarnaast is hij bij jou ook redelijk om de hoek, en dat maakt ook dat je sneller erheen gaat denk ik? En ja, je hebt gelijk, de prijzen stijgen inderdaad wel wat sinds de Primark zo bekend is... Ik denk dat iedere modeketen dat wel heeft haha :)

      Verwijderen
  4. Ik ben ooit 1x bij Primark geweest in Almere waar overigens wél nederlands sprekend personeel liep.
    Persoonlijk hou ik niet zo van deze winkel omdat ik het te druk en chaotisch vond toen. Ik was er vroeg in de ochtend, 9:15 op een donderdag en het was al bomvol.
    Kinderarbeid denk ik niet. Ikzelf werk bij de Action waarvan dat ook wordt gedacht maar ook niet zo is. Partij-opkoop etc.
    Leuk verhaaltje weer Lisa! Groetjes aan mn neef :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Interessant artikel! Ik kom zelf ook vaak bij Primark (in Eindhoven, want daar woon ik!) omdat het zo goedkoop is en ik vind dat ze leuke kleding hebben. Je hoort inderdaad weleens negatieve berichten, maar ja dat hoor je over H&M ook weleens en ik vraag me af in hoeverre het waar is.. Dat er geen Nederlands wordt gesproken door het personeel valt (volgens mij) bij onze Primark wel mee, maar ik deel je mening dat je gewoon de taal moet kunnen spreken van het land waar je werkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed artikel! Over wie de kleding voor Primark maakt valt inderdaad nog veel te ontdekken, maar eigenlijk produceert bijna iedere winkelketen in een lagelonenland waar de werknemers onder zeer slechte omstandigheden de kleding moeten maken. Ook betalen winkels zoals H&M geen belasting, waardoor het land er zelf niets aan heeft.
    Ik vind Primark verder een prima winkel, leuke kleding en gewoon lekker goedkoop. En waarom zou ik wel bij H&M gaan winkelen en niet bij Primark, terwijl ze toch hetzelfde doen..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben het echt helemaal met je eens! Uit principes wil ik eigenlijk niet naar de Primark, maarja mijn studenten en vrouwen hartje klopt toch wel van al die mooie en goedkope kleding!
    Ik kom er niet heel vaak meer, maar ik snap je helemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is absoluut niet waar dat de kleren van de Primark op menselijke wijze gemaakt worden. Kijk bijvoorbeeld naar de Rana Plaza in Bangladesh die instortte, 1127 doden en nog veel meer gewonden, daar produceerde de Primark. De kledingfabriek die in Rana Plaza zat, was de enige plek in dat complex waar mensen nog aan het werk waren. De fabriekseigenaars wisten dat er instortingsgevaar was en toch moesten de arbeiders doorwerken. Daarnaast worden veel arbeiders (over de hele wereld, de landen die in de labels van de Primark staan) opgesloten in een fabriek, wordt er niet voldaan aan veiligheidseisen en moeten ze dagen van minstens veertien uur werken voor minder dan een minumumloon. De mensen die jouw kleding maken moeten rondkomen voor minder dan een euro per dag, waardoor zijzelf en hun kinderen niet genoeg te eten hebben en de kinderen ook niet naar school kunnen. Het is natuurlijk bespottelijk om te denken dat je kleding voor extreem weinig geld kan kopen omdat ze geen reclame maken. De Primark (en andere ketens) bespaart op menselijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Labels