vrijdag, oktober 02, 2015

6 tips om gemakkelijker te studeren!




Alle opleidingen zijn alweer begonnen en langzaamaan gaan we weer richting de toetsperiode. Mijn toetsperiode is over 3 weekjes en ik ben al wat voorbereidingen aan het treffen. Zo ben ik nog een beetje aan het zoeken naar welke manier ik het fijnst vind om te studeren. Leren op de middelbare school is 1 ding, maar leren op je vervolgopleiding is toch wel even iets heel anders. In dit artikel deel ik mijn favoriete manieren om het beste te kunnen studeren met jullie. Voor nuttige tips, lees dan zeker even verder!



TIP NUMMER 1:
Maak een woordweb

Op de middelbare school gebruikte ik helemaal geen woordweb, maar in de afgelopen 3 weken heb ik er denk ik al 10 gemaakt. Het is ontzettend handig om een woordweb te gebruiken om wat orde te scheppen in wat je nu precies moet kennen. Schrijf het hoofdonderwerp in het midden en schrijf daaromheen alles op wat in je hoofd opkomt over welke stof je moet beheersen voor dat hoofdonderwerp. Zelf heb ik in de afgelopen weken wat woordwebben (oeps... wat is het meervoud van woordweb eigenlijk haha?!) gemaakt waarbij ik een vak in het midden heb gezet en daaromheen de middelen heb opgeschreven die ik nodig heb om dit vak goed te kunnen beheersen voor de toetsperiode. Ook kun je een woordweb nog even gemakkelijk en snel doorlezen vlak voor een toets!




TIP NUMMER 2:
Lees de leerstof hardop voor jezelf voor

De afgelopen jaren heb ik deze manier van leren HEEL VAAK toegepast, en ook in de komende weken wil ik dit weer veel gaan toepassen. Er is bewezen, dat je stof sneller onthoudt wanneer je het voor jezelf opleest. Vaak vraag ik mezelf na het lezen van de leerstof af: 'wat heb ik nu precies gelezen en wat is nu echt belangrijk?'. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe duidelijker de leerstof wordt en hoe gemakkelijker je het zal onthouden. PS: lees steeds kleine blokken leerstof voor jezelf voor, zodat je nog een goed overzicht hebt van wat je net hebt gelezen en het dus nog vers in je geheugen zit. De volgende dag kun je weer een nieuw hoofdstuk pakken!

TIP NUMMER 3:
Laat je overhoren door je moeder/vriend/huisgenootjes/vader etc.

Zodra ik een begrippentoets heb, schakel ik altijd mijn moeder of vriend in. Ik leer eerst de begrippen zelf en laat me overhoren zodra ik het idee heb van dat ik het redelijk ken. Door je te laten overhoren worden de begrippen door elkaar gevraagd en kun je het in je eigen woorden gaan uitleggen. Zo onthoud je de begrippen vaak veel beter. Ik heb zelf altijd de neiging om toch even bij het begrip te gaan spieken als je jezelf overhoort, dus vandaar dat ik mijn moeder of vriend dit laat doen, zodat ik ook echt niet kan spieken haha! Bij grote lappen tekst gebruik ik deze methode niet, maar ik gebruik hem puur bij begrippen of bepaalde stellingen wanneer je die gewoon echt letterlijk moet kennen!
Daarnaast is het vaak goed voor je zelfvertrouwen als je van je moeder/vriend hoort, dat je de stof echt kent. Dit geeft mij altijd zo'n grote boost!

TIP NUMMER 4:
Neem genoeg pauzes

Pauzes nemen tussen het leren door is echt een must! Je kunt wel urenlang (of soms zelfs dagenlang) achter elkaar gaan blokken, maar je hoofd heeft ook echt rust nodig. Op een gegeven moment slaan je hersens de leerstof niet meer op en dat is zo zonde van al de aandacht die je in het leren gestopt hebt. Ik zorg er daarom voor dat ik genoeg pauzes neem, waardoor ik na mijn pauze mijn volledige aandacht weer kan storten op het schoolwerk. Deze pauzes hoeven niet lang te duren; vaak is 5 tot 10 minuten al genoeg. Pas dus op, dat je op een gegeven moment niet te lang pauzes gaat houden haha. Dan wordt het leerwerk steeds verder uitgeschoven en kom je op het allerlaatste moment echt in de stress!

TIP NUMMER 5:
Vat zelf de belangrijkste punten samen

Ik begrijp best, dat sommige vakken echt onmogelijk zijn om zelf samen te vatten. Ik heb ook hele dikke boeken op het moment en die ga ik ook echt niet helemaal zelf samenvatten. Maar wat mij altijd wel heel erg helpt, is om alle leerstof die je gelezen hebt nog even heel kort samen te vatten. Schrijf een aantal puntjes op en probeer aan de hand van die puntjes te kijken of je leerstof nu beheerst. Vaak heb je een aantal hoofdonderwerpen en daar horen wat deelonderwerpen bij. Vaak schrijf ik de hoofdonderwerpen op en bedenk ik aan de hand van deze punten of ik ook wat meer informatie over de deelonderwerpen kan vertellen. Dit vind ik zelf een hele fijne manier van leren bij het leren van hele lappen tekst!





TIP NUMMER 6:
Maak een planning

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip ooit, maar het is zo ontzettend handig! Ik maak ALTIJD planningen, zodat ik niet voor onverwachte taken kom te staan. En wat ik heel fijn vind, is dat ik dingen kan afstrepen zodra ik ze gedaan heb. Zo heb je ook echt het idee, dat je dingen gedaan hebt en dat je goed bezig bent. Dit geeft je zelfvertrouwen weer een boost, wat weer een positieve invloed heeft op het leren. Kortom: een planning maken is altijd een goed idee. Vind je het moeilijk om een planning te maken? Schrijf dan eerst even voor jezelf op wat precies de leerstof is en bekijk hoeveel weken je nog hebt voordat je die toets hebt. Hou in je planning o.a rekening met je sporten/werken en andere bezigheden. Begin op tijd met een planning, dan heb je wat meer speling als er toch op een dag iets tussenkomt waardoor je niet kunt leren. Doe ook niet meer dan 2/3 vakken per dag, want dat kunnen je hersenen niet aan!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips!

Hoe leer jij het liefst?

Liefs,
Lisa

4 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen! Hard op lezen werkt voor mij heel goed. En mezelf afzonderen en keihard stampen. Inderdaad met genoeg pauzes want concentratie is bij mij soms ver te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijne tips! Ik lees altijd de leerstof hard op voor en dan zo'n manier dat je het probeert uit te leggen aan iemand anders, werkt best goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi! Allereerst: leuke blog heb je! Ziet er onwijs leuk uit. En dit artikel had ik echt even nodig, want ik ben echt geen held in leren. Meestal maak ik gewoon samenvatting, maar mijn samenvattingen worden haast langer dan de tekst die ik moet samenvatting.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben het vooral met het plannen heel erg eens. Dit is echt KEY anders vergeet je dat je tentamen nadert.

    BeantwoordenVerwijderen

Labels